PACTE TERRITORIAL

PLANA ALTA NORD

PACTE TERRITORIAL PER EL DESENVOLUPAMENT LOCAL I L'OCUPACIÓ DE LA PLANA ALTA NORD

EL Pacte Territorial per al Desenvolupamnet Local i l'Ocupació Plana Alta Nord, comprén els municipis de Benicàssim, Benlloc, Cabanes, les Coves de Vinromà, Orpesa , la Serra d'en Galceran, Torreblanca, la Torre d' en Doménec, la Vall d' Alba i Vilanova d' Alcolea. Estos deu municipis s'emmarquen en la part nord de la comarca de la Plana Alta que compartixen amb, entre altres poblacions, la capital provincial. En el seu conjunt ocupen 610,41 Km2 on habiten 43.684 persones (dades INE de 2020) .

El territori Plana Alta Nord consta de dos territoris amb característiques físiques diferenciades, d'una banda trobem una franja litoral constituïda pels municipis de Benicàssim, Orpesa del Mar, Torreblanca i part del terme de Cabanes (la Ribera de Cabanes) , que , encara que amb una important tradició agrícola, ha experimentat un intens desenrotllament turístic. Els municipis d'interior, en el marc de la comarca històrica del Pla de l' Arc i separats de la costa per elevacions muntanyoses com la Serra dels Santes o la Serra d'Orpesa manté un sector agrari i ramader important que, com a conseqüència de l'expansió de la zona d'influència de l'àrea urbana de Castelló i de la presència d'indústria ceràmica entorn a l'eix de la CV10 ha sigut complementat en els últims anys per les activitats industrials i de servicis.

Els municipis de la zona del litoral de la Plana Alta Nord, així com els limítrofs cap a l'interior de la província, compartixen un eix de dinamització econòmica, social i cultural amb la posada en funcionament de l'Aeroport de Castelló situat entre els municipis de Benlloc i Vilanova d'Alcolea. És una circumstància que obri un ventall d'oportunitats de futur, fonamentalment basades en el turisme però també en tots els àmbits de desenvolupament del territori. El Pacte Territorial Plana Alta Nord també compta amb la participació de les organitzacions sindicals Unió General de Treballadors (UGT-PV), Comissions Obreres (CCOO-PV) i la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i amb la col·laboració de l'Aeroport de Castelló (AEROCAS) i la Universitat Jaume I a través del seu Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local.

DESPLEGA

EL MAPA