ORPESA

I LOVE ORPESA DEL MAR

Els carrers del nucli antic transporten al visitant en el temps amb un aire carregat de la història local.

El circuit, seguit en l'aspecte artístic, per tots aquells que desitgen conéixer la història orpesina, es fonamenta en l'art de ho militar. El seu castell, les seues torres sentinelles i de defensa així com el traçat urbanístic del nucli antic, mostren nítidament este origen defensiu que s'observa.

La robustesa de les seues construccions, el material empleat, i les empremtes que lluïxen en els seus murs rememoren a l'atent visitant èpoques passades on la posició estratègica d'una ciutat determinava el caràcter de la mateixa. A Orpesa els diners no invertia en art, en edificis sumptuosos o en grans palaus. L'important era mantindre's ferm davant de l'invasor.

El primer punt de referència és el castell antic d'origen musulmà, els restes del qual mostren a les clares els avatars viscuts. Esta fortalesa s'alça coronant el turó que empara la vila. En el seu origen la planta d'este castell era poligonal irregular, amb sis torres obertes en palmito, i una potent torre major de planta trapezoïdal. La seua pròpia estructura li conferia una magnífica posició enfront de l'invasor, del que eren avisats a través del sistema de vigilància de les torres de la costa.

La Guerra de la Independència va acabar per arrasar la fortalesa que, després de diversos intents de restauració per a la seua explotació turística, només es va aconseguir consolidar en part. Els plans originals estan en possessió del Govern francés.

Orpesa no compta amb important arquitectura civil i religiosa. Ni tan sols la capella de la Mare de Déu de la Paciència dels segles XVI i XVIII, posseïx la rellevància dels temples d'altres poblacions veïnes. No obstant adquirix una doble significació pel seu caràcter d'única obra civil no militar amb un cert valor artístic. Conserva en el seu interior taulelleria l'alcoreta i una imatge de la Mare de Déu de la Paciència (Mare de Déu del Rosario) .

Orpesa compta amb quatre platges: Platja la Concha, Platja Morro de Gos, Platja Amplaries i Platja la Renegá."DESPLEGA

EL MAPA