CABANES

CABANES, COR D'INTERIOR I COSTA

Cabanes és el segon municipi de la Plana Alta amb el terme municipal més extens en superfície de la província de Castelló amb 132 km2 arribant fins a la costa. El municipi es troba a 25 km de Castelló i a 13 km de la costa. Actualment té uns 2.978 habitants, distribuïts en diversos nuclis de població, el municipi de Cabanes i en la Ribera, els nuclis poblacionals de Torre De La Sal, Venta-Estación, l'Hostal i l'Entroncament.

Els signes de civilització que es troben a Cabanes es remunten a l'època ibera. Mostra d'això és el poblat iber que es troba en la muntanya que porta de nom Mortórum. Este poblat esta datat entre els segles VII i I abans de la nostra era. També davant de les costes de Cabanes, es pot veure un poblat que actualment està submergit en el mar.

D'època romana, podem trobar l'emblemàtic arc romà que es troba a 2 quilòmetres de la població en la CV-157 direcció Vall d'Alba, en paral·lel a la Via Augusta. D'origen musulmà és el castell de Miravet, un dels tres castells que componen el terme municipal de Cabanes, com s'observa en el seu escut representat per tres torres. Però la vila de Cabanes naix l'any 1243 com un poble del districte de Miravet, la puixança de Cabanes i la despoblació de Miravet va fer que en 1575 s'annexaren a Cabanes els termes d'Albalat, Sufera i Miravet, els tres castells que componen l'escut.

Com a recursos naturals podem dir que Cabanes és el municipi de Castelló més potent quant a recursos naturals de la província ja que posseïx dos parcs naturals en el seu terme municipal, el parc natural del Desert de les Palmes i el Prat de Cabanes-Torreblanca,principal aiguamoll de la província de Castelló.

DESPLEGA

EL MAPA