LES COVES DE VINROMÀ

LES COVES DE VINROMÀ


El municipi de Les Coves de Vinromà està situat a l'extrem nord-oriental de la comarca de la Plana Alta al límit amb l'Alt i Baix Maestrat. Situat vora la Rambla de les Coves, al peu de les carreteres CV-10 y CV-33 i al extrem de la vessant oest de les Talaies d'Alcalà. Limit al nord amb Albocàsser i Tirig, a l'est amb Salzadella, a l'est i al sud amb Alcalà de Xivert, al sud-oest amb Vilanova d'Alcolea i a l'oest amb la Serra d'Engalceran i la Serratella.

Amb una superfície de 136,4 km2 i una població de 1.806 habitants, dins del terme municipal de les Coves se troben els següents nuclis: el Molinet, els Terrers Blancs, la Coloma, Mas d'Abad, Mas de Carruano, Mas d'en Ramona, Mas d'en Rieres, Mas dels Calduch, Mas Mosquera de Sant Josep, Mas del Tonto, Mas d'Albert, Mas de Refoies, Mas la Corralissa, Mas de Pasqualet, Mas Nou.

El poblament de l'actual municipi es remunta a temps prehistòrics. Mostra d'això son les famoses pintures del barranc de la Valltorta i la Cova del Mas d'Abad, on hi ha materials de l'edad del bronze i inhumacions de tipus eneolític.

De l'epoca romana guarda moltes romanalles, entre les cuals destaca un relleu funerari hispanoromà procedent del poblat de les Fontanelles o dels Tossalets.

El Castell de le Coves de Vinromà va existir a la part més alta del Turó on se situa la Vila. Era d'origin musulmà. Actualment es troba totalment en rüines. Malauradament de les muralles tot just queden restes., malgrat això son bé d'interés cultural junt a la Casa Fortificada dels Templaris, també coneguda com La Casa del Temple .

La economía està basada tradicionalment en l'agricultura de secà, amb predomini dels conreus d'oliveres, ametlers i garroferes.